Môj košík
Slovensky English Deutsch Česky Polski Magyar Russian >:   
NA OCHRANU ZDRAVIA PRI NADVÁHE

Existujú tri základné príčiny nadmerného hromadenia tukov v organizme a následného priberania na váhe: 
1) genetické faktory (množstvo tukových buniek v organizme je podmienené geneticky), 
2) prejedanie 
3) znížený energetický výdaj (sedavý spôsob života, nedostatok pohybu), ktorý spôsobuje pomalé spaľovanie tukov. Nedostatočne strávený tuk sa v tele hromadí v tukových bunkách a spôsobuje ich zväčšovanie, čo má za následok zväčšovanie telesného objemu a priberanie na hmotnosti. 

NADVÁHA- CIELENÁ ZOSTAVA PRÍPRAVKOV

Problémy spojené s nadváhou: 
- tuk sa ukladá nielen pod kožou ale aj v cievach, čo môže spôsobiť až infarkt alebo mozgovú mrtvicu 
- bolesti kĺbov až obmedzená pohyblivosť, preťaženie kĺbov môže viesť k artritíde 
- u ľudí s nadváhou bol zistený vyšší výskyt chronických ochorení 
- riziko vyššieho krvného tlaku, cukrovky, bronchitídy, žlčových kameňov 

Systém odstraňovania príčin spôsobujúcich hromadenie tukov v ogranizme a spôsobujúcich neželané priberanie na váhe: Obvykle po 8-12 týždňoch dochádza k viditeľnému preformovaniu postavy - redukcia tuku. Nenastáva pocit hladu a fyzického vyčerpania, naopak dochádza k zvýšeniu energie a zlepšeniu fyzickej zdatnosti. Je však potrebné upraviť stravovacie návyky (zvýšiť príjem zeleniny a ovocia, celozrnných výrobkov, piť dostatok tekutín, obmedziť cukor, tučné jedlá. 


Usmernenie stravovania: 
- dôležité je vyhnúť sa nesprávnym kombináciám jedál (mäso+cestovina, mäso+knedľa, chlieb+syr) 
- vhodná kombinácia je napr. syr so šalátom, omeleta so zeleninou a pod. 
- dôležitý je spôsob prípravy jedla a čerstvosť potravín, prispôsobenie potravy typu človeka a ročnému obdobiu 
- jedzte 3 nutrične vyvážené jedlá denne + nízkokalorické desiaty s nízkym obsahom tuku (optimálna je strava s maximálne 30%-ným obsahom tuku) 
- zvýšenie príjmu vlákniny a komplexných cukrov: nachádzajú sa v obilninách, hnedej ryži, "talianskych" cestovinách (špagety, kolienka),strukovinách, bôbe a v plátkových chrumkavých suchých chleboch (u nás napr. Knäckenbrot a iné) Pri zdravom chudnutí by sme mali v strave vždy uprednostňovať: - rastlinné oleje (najlepšie panenský olivový) 
- maslo nahraďte margarínom 
- chlieb a pečivo z času na čas nahraďte racio chlebíkmi 
- pite veľa čaju, minerálnych vôd a nesladených džúsov, ktoré ešte rieďte s vodou 
- rovnako uprednostňujte aj biele, chudé mäso bez kože - kuracie, morčacie, teľacie..., 
- čerstvé ryby sladkovodné aj morské, alebo aj rybky v konzerve, nesmú byť však v oleji 
- odtučnené mlieko, nízkotučné jogurty, nízkotučný tvaroh a rovnako aj nízkotučné syry, tofu, jogurtové dresingy a zálievky, vaječný bielok 
- výrobky, ktoré majú znížený obsah tuku i cholesterolu 
- množstvo ovocia (pozor na banány), zeleniny a nelúpanú ryžu odporúčané nápoje: čaj s mäty piepornej, extrakt zo sladkého drievka hladkoplodého. 

Usmernenie pohybových aktivít: 
Vhodná je chôdza po rovine a v teréne, plávanie, cyklistika, modifikovaný aerobic (bez výskokov), kondičný telocvik, zimná turistika na bežkách. Je dôležité vyberať si druh telesnej aktivity individuálne s ohľadom na možné sprievodné ochorenia, ktoré sa u obéznych ľudí často vyskytujú - prispôsobiť pohybovú aktivitu svojmu zdravotnému stavu a vyhýbať sa tak možným rizikám a úrazom pri cvičení. 



freedesign by AGLO solutions 2003, powered by syscom